Hallo,
Ik heb vandaag weer een nieuwe post. Deze keer heb ik een documentaire gekeken die iets te maken heeft met Kinderdagverblijven. De documentaire was van slag om Nederland: Handel in Kinderopvang
Samenvatting:
Deze uitzending van de slag om Nederland ging over een grote Amerikaanse investeerder die met miljoenen 500 kinderdagverblijven in Nederland heeft overgenomen.
Het werd geformuleerd als: kinderopvang in de handen gevallen van sprinkhaan kapitalist. Dit is een Amerikaans bedrijf, dat 500 miljoen euro neerlegde voor 500 kinderdagverblijven. Dit is dus 1 miljoen euro per kinderdagverblijf. De investeerder gebruikte maar 45 miljoen eigen geld en de rest was allemaal geleend. Deze schuld kwam dus terecht bij de kinderdagverblijven.
In gesprek met een kinderdagverblijf die de aanbieden heeft afgeslagen:
In de documentaire zijn er verschillende partijen waarmee er wordt gesproken, een hiervan is een kinderdagverblijf die een aanbod heeft gekregen dat ze het bedrijf voor 1 miljoen wilde overnemen. Ze zouden dus zelf niet meer de eigenaar zijn van het kinderdagverblijf. Ze hebben dit aanbod afgeslagen omdat er anders heel veel schulden zouden komen voor het kinderdagverblijf. Het zou ook niet tegoeden zijn voor de kwaliteit van het dagverblijf. Omdat er dan zoveel schulden zijn kunnen er niet genoeg leidster worden ingezet. Dit is niet goed voor de kinderen. Ze vonden het aanbod van 1 miljoen euro ook een beetje vreemd.
In gesprek met een leidster van een overgenomen BSO:
Het werkveld is er op achteruit gegaan. Er zijn veel schulden en niet genoeg krachten op de groep.
Er was 1 keer een kindje vergeten op het schoolplein. Deze was van de lijst gehaald terwijl hij nog wel op de lijst moest staan. Dit wordt nu niet meer goed bijgehouden. Wij zijn bang voor de veiligheid van de kinderen. De laatste met de kind aantallen worden de laatste tijd helemaal niet meer goed bijgehouden.
Op 1 middag staat er ook 1 invalkracht met 19 kinderen. Dit mag niet. Voor de veiligheid van de kinderen is dit niet goed en voor de invalkracht zelf is dit ook niet prettig werken.
In gesprek met de directeur die achter de kinderdagverblijven zit en dus zijn overgenomen door het Amerikaanse bedrijf:
Ten eerste er worden nooit kinderen vergeten. Dit wordt niet toegestaan. Het kan soms minder lekker lopen maar dat is op ieder kinderdagverblijf. Ook staan er nooit te weinig mensen. Ik zou graag willen weten van welke vestiging dit komt? Dit is niet de bedoeling. Wij vinden ook dat een kinderdagverblijf winst moet maken. En dit gaat dan soms ten koste van de werknemer.
De gedachte achter de overname is groei van de kinderdagverblijf, daarna de verkoop en dan rendement halen.
Deze deal werd in 2010 uitgeroepen tot de beste deal van 2010.
Conclusie:
De overname was een enorme luchtbel, met miljoenen verlies. De schulden zijn erg hoog geworden voor de kinderdagverblijven. Ook gaat het ten koste van de kwaliteit op de kinderdagverblijven.
Voor de werknemers gaat het alleen maar om de kinderen en om de veiligheid.
Mijn Mening:
Ik vond deze documentaire wel interessant om te kijken. Vooral het gesprek met de directeur vond in interessant. Ze deed een beetje alsof ze van niks wist en dat alles gewoon soepel en fijn verliep. Als je de andere hoorde praten kreeg je toch een ander idee dan wat de directeur vertelde.
Ik zou deze documentaire aanraden aan mensen die meer willen weten over verschillende soorten overnames die er zijn in het bedrijfsleven. Als je het interessant vind als wilt weten hoe iets na een overname gaat.
Ik zou deze niet aanraden als je wilt weten hoe een Kinderdagverblijf werkt.
Tot de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten